Respecte, Tolerància

Avui tinc ganes de parlar d'un valor, el Respecte, que crec és molt important en el nostre dia a dia i que molts tenen oblidat i fins i tot potser no han conegut mai. . Per a mi respecte ve a ser el que deia Confuci (551-479). "No facis amb els altres el que no vulguis que facin amb tu". Si busquem la definició al Diccionari ,diu que prové del llatí, respectus., que significa mirar enrere, consideració. També podem dir que aquest valor és un valor moral , humà o ètic i que té molt a veure en les relacions interpersonals, amb les quals reconeixes a la persona que tens davant teu com un ésser únic a qui cal respectar per les seves opinions, els seus interessos, sense pretendre en cap moment ser millor que ell ni intentar canviar-lo. Tractem de respectar el que diu i com ho diu, encara que a nosaltres la seva opinió no ens agradi o potser fins i tot ens molesti. 

Aquí jo també i faria entrar un altre valor, que és la Tolerància, la seva feinició es la següent: Disposició a respectar les conviccions d'altri en matèria religiosa, ètica, política, estètica, etc. Acció de tolerar. Com veiem tots dos tenen molta relació i potser caldria afegir que no existeixen l'un sense l'altre.

En aquests moments de la nostra vida, potser moltes vegades t'has trobat o has viscut una situació en la qual creus que alguna persona ha faltat a respecte a l'altre i això ha fet, que t'hagis sentit malament, o potser has acceptat el fet i no has dit res. A vegades, callem per no entrar en la conversa i per respecte a la/les persones en qüestió, no volem afegir més llenya al foc. D'altres perquè creiem que la persona no té raó i com coneixem la seva reacció quan se la contradiu, l'hem deixat dir i nosaltres seguim pensant i creient el mateix encara que no hem volgut crear un conflicte posterior que potser podria derivar en la pèrdua d'aquella amistat o família. 

Com veiem, valors com el respecte i la tolerància, són molt importants i cal conèixer-los i aplicar-los a la nostra vida diàriament, perquè respectar és ser tolerant amb qui no pensa com tu, no comparteix les teves idees, els teus gustos. El respecte seria bo que fos mutu i reciproc i qui a dia d'avui no el conegui seria bo que el comenci a aprendre, per tal que la convivència dins la nostra societat millori considerablement.

Els valors, són quelcom inherent a nosaltres com a persones  que donen direcció i sentit a la nostra vida, potser podríem dir que són una guia que seguim i que ens motiven a fer una cosa o altra segons els valors que tinguem. 

Fins aqui el tema del que volia parlar, desprès de veure, escoltar i sentir moltes faltes de respecte i molta intolerància en aquesta societat i en ple segle XXI. Entre tots podem millorar la nostra convivència i mirar de que aquesta sigui més fàcil, oi que si?. 

Bon dilluns, la teva Coach Personal. 

Respeto, Tolerancia


Hoy tengo ganas de hablaros de un valor, el Respeto, que creo es muy importante y que muchos tienen olvidado e incluso algunos quizás no han conocido nunca. Para mí la palabra respeto equivale a o que decia Confucio (551-479). "No hagas a otros lo que no quieras que hagan contigo". Si buscamos la definición en el Diccionario, nos dice que proviene del latín, respectus que significa mirar atrás, consideración. También podemos decir que este valor es un valor moral , humano o ético y que tiene mucho que ver en las relaciones interpersonales, mediante las que reconoces a la persona que tienes ante ti como un ser único a quien hay que respetar por sus opiniones, sus intereses, sin pretender en ningún momento ser mejor que él ni intentar cambiarlo. Tratamos de respetar lo que dice y como lo dice, aunque a nosotros su opinión no nos guste o quizás incluso nos moleste.

Aquí yo también yo aprovecho para introducir otro valor, que es la Tolerancia, su definición es la siguiente: Disposición a respetar las convicciones de otro en materia religiosa, ética, política, etc. Acción de tolerar. Cómo vemos los dos tienen mucha relación y quizás habría que añadir que no existen el uno sin el otro.

En la actualidad, quizás muchas veces te has encontrado o has vivido una situación en la cual crees que alguna persona ha faltado el respecto al otro y esto ha hecho, que te hayas sentido mal, o quizás has aceptado el hecho y no has dicho nada. A veces, callamos para no entrar en la conversación y por respecto a la/las persones en cuestión, porque no queremos añadir más leña al fuego. Otros porque creemos que la persona no tiene razón y cómo conocemos su reacción cuando se la contradice, lo hemos dejado decir y nosotros seguimos pensando y creyendo lo mismo aunque no hemos querido crear un conflicto posterior que quizás podría derivar en la pérdida de aquella amistad, compañero o miembro familiar.

Cómo vemos, valores como el respeto y la tolerancia, son muy importantes y debemos conocerlos y aplicarlos a nuestra vida diariamente, porque respetar es ser tolerante con quien no piensa como tú, no comparte tus ideas, tus gustos. El respeto sería bueno que fuera mutuo y recíproco de manera que aquél que no lo conozca,  seria bueno que lo empiece a aprender, para que la convivencia dentro de nuestra sociedad mejore considerablemente.
Los valores, son algo inherente a nosotros como personas que dan dirección y sentido a nuestra vida, quizás podríamos decir que son una guía que seguimos y que nos motivan a hacer una cosa u otra según los valores que tengamos.
Y así termina el tema del que hoy os quería hablar, toto ello motivado por el hecho de ver, escuchar y oir muchas faltas de respeto e intolerancia en esta sociedad del siglo XXI. Entre todos podemos mejorar nuestra convivencia y mirar de que esta sea más fácil. ¿ A que si?
Tu Coach Personal.


En els moments de crisis, només la imaginació és mès important que el coneixement.
Albert Einstein